Gebruiksaanwijzing en weetjes over lavalampen
Hoe werkt een lavalamp?
Lavalampen bestaan uit een vloeistof, een klomp was (vergelijk met kaarsvet of parafine) en een warmtebron (lamp) en is gebaseerd op de fysica van dichtheid. Door de was te smelten met de lamp (hittebron) verlagen we de dichtheid. Als de bubbels was een lagere dichtheid krijgen dan de vloeistof eromheen gaan ze opstijgen (Denk aan de wet van Archimedes). Eens de was een korte tijd bovendrijft wordt de dichtheid opnieuw groter dan de vloeistof omdat deze afkoelt, waardoor de was-bubbel terug naar beneden dwarrelt en zinkt. Eens beneden wordt de was terug opgewarmd door de lamp en het ganse proces herhaalt zich.
Onderaan de lavalamp bevindt er zich een een spiraal die helpt om de warmte goed te verdelen en de klonters opnieuw samen te brengen.
Vandaag de dag worden de was en de vloeistof gekleurd in allerlei kleuren, waardoor we de keuze van een lavalamp kunnen aanpassen aan de kleurschakeringen in ons interieur.
De naam lavalamp zelf is geïnspireerd op de vormgeving die we ook zien bij magma of lava.
Hoe lang duurt het vooraleer de lavalamp werkt?
Een lavalamp zal beginnen werken na een uur tot anderhalf uur. Je dient dus een tijdje geduld hebben vooraleer de lavalamp op gang komt. Nieuwe lavalampen vragen wat meer tijd vooraleer ze opgang komen, na een herhaaldelijk gebruik versnelt het proces zich. Een ideale kamertemperatuur is rond de 20°C. Houdt de lavalamp uit de tocht of rechtstreeks vanonder de invloed van airconditioning.
Hoe werkt mijn lavalamp optimaal
- Een ideale kamertemperatuur is rond de 20°C. Houdt de lavalamp uit de tocht of rechtstreeks van onder de luchtstroom van airconditioning. Een té warme kamer of een te koude kamer zorgen ervoor dat de lamp niet goed functioneert.
- Laat een lavalamp nooit te lang aanstaan, want dan heeft u de mogelijkheid dat ze oververhit, het proces valt dan stil. We raden aan om de lamp nooit langer dan 8 uur te gebruiken.
- Houdt de lamp weg uit de rechtstreekse inval van zonlicht.
- Verplaatst de lamp nooit terwijl ze aanstaat of warm is en schudt ze nooit!
- Plaats de lamp op een veilige plaats en houdt ze buiten bereik van kinderen.
Mijn lavalamp wordt troebel. Wat nu?
Eerst en vooral dient een lavalamp nooit verplaatst of geschud worden, wanneer ze aanstaat en dus nog heet is. Dit kan de oorzaak zijn dat het mengsel zich ongewenst vermengt en nadien een aanslag veroorzaakt.
Een tweede reden voor een troebele vloeistof is de invloed van sterk UV licht. Hou daarom de lavalamp steeds weg van zon-inval.
Een derde reden kan zijn dat de levensduur van de lamp op is. Reken erop dat de gemiddelde levensduur van een lavalamp rond de 2.000 uur ligt.
De vraag is natuurlijk wat nu? Kan ik de lavalamp terug helder krijgen? Iets wat mogelijk helpt is het toepassen van zogenaamde "bursts", een soort van schoktherapie voor uw lamp. Je dient de lamp aan te zetten tot de bellen in beweging komen en vervolgens weer afzetten en volledig laten afkoelen. Herhaal dit een paar maal en met wat geluk wordt ze opnieuw helderder.
Lavalampen voor kinderen?
Opgelet vaak worden lavalampen verkocht onder een categorie voor kinderen. Weet dat een lavalamp steeds een hitte-bron bevat (lamp) om de was in de vloeistof te doen smelten. Er is dus altijd een gevaar voor verbranding bij aanraking van de lavalamp. Daarom raden we lavalampen niet aan onder de 14 jaar of onder ouderlijk toezicht bijvoorbeeld in de woonkamer. Plaats een lavalamp daarom op bijvoorbeeld voldoende hoogte en buiten bereik van kinderen. Het fascinerende spektakel van de lava lamp trekt kinderen aan, wees dus uiterst voorzichtig.